Consumul de fructe la români

Se spune mereu ca este de important consumul de fructe si legume pentru fiecare dintre noi, insa din punct de vedere stiintific avem si cateva date in acest sens. Cat de des consuma cetatenii romani fructe ? Achizitia este facuta mai mult de barbati sau mai mult de femei ?

Cati dintre noi consumam fructe cel putin o data pe saptamana ?

Peste 95,0% dintre respondenţi consumă fructe proaspete cel puţin o dată pe săptămână (43,4% le consumă în fiecare zi, 40,9% de 2-3 ori pe săptămână şi 11,0% o dată pe săptămână).

Tineri consuma mai putine fructe ?

Asa cum ne asteptam studiul reflecta faptul ca tinerii de la orase consuma mai putine fructe decat alte categorii de public. Ei consuma doar de 2-3 ori pe saptamana fructe,  mai rar decât majoritatea adulţilor şi vârstnicilor, pentru care acestea nu lipsesc din alimentaţia zilnică.

Consumul de fructe la romani

Ce fructe consuma romanii ?

Ne intrebam uneori care sunt cele mai bune fructe, cele mai sanatoase. Depinde foarte mult de gusturi, insa este important sa achizitionam – daca putem- fructe cat mai naturale, din piete sau de la tarani. Care sunt cele mai consumate fructe ?

Merele (88,9%), bananele (85,1%), portocalele (73,5%), lămâile (63,8%), kiwi (43,1%), grapefruit (37,4%) etc.

De unde aleg romanii sa cumpere fructe ?

Daca tot spuneam mai devreme despre piete si achizitia frunctelor de la tarani, acum vine si raspunsul la intrebarea: De unde cumpara cel mai des romanii fructe ? Conform studiului hipermarket/supermarket (81,3%), la piaţă pentru a cumpăra de la ţărani, agricultori sau alţi producători direcţi (64,8%) sau într-un magazin specializat de legume/fructe (40,1%). Mai avem o categorie de respondeni, pe care ii numim cei norocoşi, aproape un sfert din totalul respondenţilor (21,4%). Acestea sunt în general persoane de 18 – 45 ani si  primesc fructe proaspete de la ţară (de la familie, rude, prieteni etc.).