De unde cumpara românii legume ?

Dezvoltarea marilor magazine a condus la scaderea cantitatii de alimente achizitionate din piete sau de la producatorii directi. Marile magazine – Hypermarketuri si supermarketuri- detin monopolul pentru dinstributia de alimente. Ne referim atat la cele procesate cat si la fructe si legume.

Conform unui studiu desfasurat in 2013 la nivel national a aratat ca peste 95,0% dintre participanţii la acest studiu au declarat, de asemenea, că cel puţin o dată pe săptămână consumă legume proaspete (36,5% le consumă în fiecare zi, 47,6% de 2-3 ori pe săptămână şi 11,1% o dată pe săptămână).

Locuitorii de la oras consuma mai multe fructe decat legume

Orăşenii consumă zilnic mai multe fructe decât legume. Astfel, dacă în cazul fructelor proaspete, cele mai multe persoane (43,4%) au declarat că le consumă zilnic, legumele proaspete sunt consumate cu o frecvenţă mai mică, majoritatea respondenţilor (47,6%) declarând că le consumă doar de 2-3 ori pe săptămână.

Consumul de legume

Care sunt cele mai consumate legume ?

Legumele proaspete pe care cei mai mulţi dintre respondenţi le-au consumat în ultima lună sunt: cartofii (85,9%), morcovii (81,7%), ceapa verde (80,0%), salata verde (73,9%), ceapa uscată (73,6%), roşiile (73,6%), castraveţii (71,6%), ridichile (64,2%) etc

De unde se aprovizioneaza romanii cu legume ?

Dintre cei care cumpără legumele proaspete, majoritatea aleg să meargă într-un hipermarket/supermarket (81,8%), la piaţă pentru a cumpăra de la ţărani, agricultori sau alţi producători direcţi (66,6%) sau într-un magazin specializat de legume/fructe (40,6%).

Foto:sanasana.com