De ce se ingrasa copiii ?

De ce se ingrasa copiii ?

In prezent tot mai multi oameni se preocupa de alimentatie, sunt atenti la ce mananca si fac eforturi pentru a consuma alimente sanatoase. Chiar putem sa vorbim despre un trend BIO. Toate aceste eforturi au ca obiectiv final mentinerea unei sanatati optime a organismului si in acelasi timp pastrarea unei siluete armonioase.

De ce se ingrasa copiii ? Sfatul medicilor este…De ce se ingrasa copiii

Medicii au constatat ca in ultimii ani numarul persoanelor care sufera de obezitate a crescut alarmant. Ceea ce este si mai grav este faptul ca tot mai multi copii sufera de obezitate de la varste fragede. In acest context parintii isi pun intrebarea fireasca De ce se ingrasa copiii si ce pot face in acest sens.

In linii mari cauzele sunt legate, la fel ca si in cazul adultilor, de o alimentatie nesanatoasa in corelatie cu sedentarismul.

Da, din pacate si la copii putem sa vorbim despre sedentarism ca o cauza a obezitatii, astfel ne raspundem la intrebarea din titlu: De ce se ingrasa copiii ? Spre deosebire de adulti ce petrec ore in sir la birou, la copii este vorba de timpul petrecut in fata calculatorului- jucand jocuri sau pe retelele social media.

Cum putem sa-i ajutam pe copii ?

In primul rand trebuie sa le oferim o mancare cat mai naturala, sa evitam includerea in retete a condimentelor la plic, eliminarea pe cat posibil din meniu a mezelurilor si a alimentelor procesate. Acestea contin cantitati mari de grasimi / zahar, ce contribuie la aparitia obezitatii. Atentie mare la sucuri / dulciuri / Chipsuri. Nu inseamna ca trebuie sa le eliminam de tot, insa cantitatea zilnica a acestora trebuie sa fie in proportie mica.

catering scoli

Ce spune specialistul ?

„În momentul în care faci o ciorbă, o tocăniță sau paste cu un sos, nu dai niciodată greș. Copiii nu se îngrașă din mâncarea gătită, ci din momentul în care încep să dezvolte preferințe pentru alimentele ambalate, care sunt extrem de concentrate, într-un volum mic și pe care ei nu le pot aprecia din punct de vedere caloric. Lui i se pare că a mâncat puțin ca volum, dar de fapt a consumat foarte multe calorii”, a explicat Mihaela Bilic- medic nutriționist .

Cat trebuie sa manance copiii mici ?

Meseria de parinte nu se invata, ci o practici instinctiv de cele mai multe ori. Specialistii ne raspund in cele ce urmeaza la intrebarea care ii macina pe parinti: Cata mancare trebuie sa le dam copiilor mici ( pana in cinci ani ) ?

„E foarte greu pentru părinți de pus în practică, dar trebuie cu orice preț să ne dăm silința să  lăsăm copiii să fie instinctivi, adică un copil mănâncă, până la 5 ani, cât îi este foame și se oprește când s-a săturat, nu putem spune noi din exterior cât înseamnă mult sau puțin pentru el. Responsabilitatea părinților este să le dea alimente de bază, banale, rudimentare, adică să fie cât mai puțin procesate. Acest ABC de nutriție trebuie deprins de acasă”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic la EuropaFM.