In preajma sarbatorilor de iarna – si in special de Craciun– suntem provocati sa mancam mult. Foarte mult. La romanii sarbatorile sunt asociate cu mese imbelsugate; fripturi, carnati, toba, caltabos, piftie, etc. Cu toate acestea, suntem constienti ca mancarea in exces nu reprezinta o conditie pentru o viata fericita si un Craciun fericit. Dimpotriva.
In acest context ne-am gandit sa venit in intamplinarea Dvs cu un articol care ne ofera o serie de sfaturi pentru un Craciun fericit si echilibrat din punct de vedere culinar.
Sfaturi alimentatie sarbatori
1 – Un regim alimentar cumpatat si echilibrat
Aceasta este cheie pentru sarbatori linistite; sa mancam echilibrat. Acest lucru nu inseamna ca nu putem manca din fiecare preparat, insa este important cat mancam si de unde mancam. Este indicat sa mancam cate putin din fiecare si sa respectam pe cat posibil regimul alimentar din restul anului. Chiar daca este Craciunul sau anul nou, asta nu inseamna ca stomacul nostru functioneaza in mod diferit. Este important sa nu consumi alimente de la oricine, mai ales daca nu ai siguranta ca au fost preparate in conditii bune. Chiar daca nu este politicos sa refuzi, poti sa gasesti o cale prin care sa nu consumi alimente care nu crezi ca iti vor face bine.
2 – Compenseaza consumul de alimente
Daca astazi ai mancat o serie de alimente grase, fii atent ca in urmatoarea zi sa consumui mai multe fructe, legume. In acelasi timp este important sa eviti consumul alimentelor pe fuga si doar de dragul de a fi politicos.
3 – Consuma alimentele greu digerabile in prima parte a zilei
Acele alimente care conțin foarte multe ingrediente și alimentele procesate. Se digeră foarte greu, se metabolizează foarte greu. In condiții normale, atunci când organismul nostru funcționează optim și am mâncat ce trebuie, mâncarea se metabolizează între 24 și 48 de ore. Dacă exagerăm cu mai multe tipuri de mâncare și cantitativ, metabolizarea se face chiar și în 72 de ore. Uneori, dacă organismul suferă de anumite afecțiuni, poate dura până la 3-4 zile. “– Mihai Dragomir
“Când organismul n-are timp să metabolizeze, se întâmplă multe modificări la interior, în timp rămâi cu depozite de grăsime, pot aparea dureri de cap, respirație urât mirositoare și așa mai departe. Ficatul poate fi afectat, dereglarea nivelului de insulina poate produce în timp afecțiuni ale tiroidei.”– Aura Calina ( sursa lorenaburlacu.ro
4- Mananca incet
De foarte multe ori mancam extrem de repede si nu mestecam suficient mancarea, acest lucru are consecinte serioase atat asupra canitatii de alimente pe care o asimilam. Cercetatorii de la Universitatea Medicala Harbin din China au descoperit ca persoanele care si-au mestecat de 40 de ori au consumat cu 12% mai putin decat cei care si-au mestecat mancarea de numai 15 ori.
Foto: romaniatourism.com
1 thought on “Alimentatia sanatoasa de sarbatori”